March 08 2019 0Comment

Saker i ditt hem som kan göra dig sjuk

Spread the love

Våra hem är våran fristad där vi kan vila upp oss och samla krafter i en annars stressig vardag. Tyvärr finns det saker i ditt hem som kan göra dig sjuk. Saker som man inte tänker på och som man inte ser.

Om du har huvudvärk, andningssvårigheter eller matsmältningsbesvär, ta en titt på dessa saker som kan orsaka dina problem. Även om du inte är sjuk nu, eller dina barn eller någon som bor i ditt hem med till exempel allergi, astma eller svagt immunförsvar, så ska alla dessa problem hanteras

1. Mögel och mjöldagg

Mögel och mögelsporer finns i nästan alla klimat runt om i världen. Men i varma, fuktiga miljöer, som våra badrum, tvättstugor och källare, kan sporerna växa och föröka sig för att skapa en koloni som kan vara hälsofarlig. Oftast är mögel i hemmet synligt och kan vara svart eller grönt mögel som kan komma att tränga in golv, väggar och tak. Detta kan göra ditt hem hälsofarligt.

Alla typer av mögel är irriterande för andningsvägarna och kan orsaka stora problem för dem med nedsatt immunförsvar. Därför är det så viktigt att identifiera och ta bort mögel från alla ytor i ditt hem så fort som möjligt.

2. Luftkonditionering och uppvärmning

I vår strävan efter komfort använder de flesta bostäder ett centralvärme- och kylsystem (HVAC). Och för att hålla kostnader nere så har vi gjort våra hem mer energieffektiva genom att täta dörrar och fönster. Även om detta är perfekt för våra plånböcker, kan det vara hälsofarligt, särskilt för dem som har problem med allergi, astma och andra sjukdomar

Många system drar inte in frisk luft utifrån, de filtrerar och återvinner helt enkelt inomhusluft som kan vara hälsoskadlig. Dessa kan innefatta cigarettrök, radongas, mögel, rengöringskemikalier, flyktiga organiska föreningar och kolmonoxid. I många hem kan inomhusluften vara mer förorenad än luften utomhus.

För hem som använder luftkonditioneringsapparater är de ofta källor till mögel- och mögelsporer, såvida inte filtret och ventiler rengörs ofta. Eldstäder och element avger också partiklar som kan irritera andningsorganen.

För att förbättra luftkvaliteten i ditt hem:

  • Öppna fönster och dörrar när det är möjligt.
  • Använd ventilationsfläktar för att dra ut inomhusluften när du badar eller lagar mat.
  • Begränsa användningen av giftiga rengöringskemikalier.
  • Förbjud inomhusrökning.
  • Installera ett bra värmeväxlingssystem.

3. Dina badrum

Badrummen är utrymmen som är varma och fuktiga, det främjar mögelväxt. Vi tappar hår och hud, klipper naglar med mera. Avfall och kemikalier från personlig vård och rengöringsprodukter skapar en miljö som är fördelaktig för mögel, och ytor och luft blir hälsoskadliga.

De största hälsoriskerna kommer från:

  • Felaktig rengöring och handtvätt som lämnar bakterier som E. coli och virus på ytor.
  • Gemensam användning av handdukar och badmattor som kan sprida bakterier och svampar som fotsvamp och eksem
  • Felanvändning av rengöringskemikalier, luftfräschare
  • Dålig ventilering
  • Dålig vattenkvalitet

4. Vardagsrummet

Vardagsrummet är det rum vi använder mest. Vi umgås, leker med husdjur där, lägger oss i soffan för att vila, se på tv och lyssna på musik. Det är en plats att samlas och dela allt, inklusive bakterier.

En av de största synderna i vardagsrummet är fjärrkontrollerna. Har alla rena händer? Massor av bakterier och virus samlar sig här. Ta tid att rengöra dem med ett desinfektionsmedel som är godkänt för elektronik.

De näst största problemet ligger är skorna. Be alla att ta av sig sina skor vid dörren, då undviker man mycket smuts. Dammsug ofta och torka damm, det hjälper mycket mot allergener.

organicfrog953