February 18 2019 0Comment

Så rengör du betonggolv

Spread the love

En gång i tiden var betong förpassat till trottoarer, källare och garage, men har nu tagit klivet inomhus för att bli sofistikerade golv och bänkskivor. Betong är ett otroligt hållbart material som är lätt att underhålla om du hanterar det rätt.

Det finns flera typer av betong:

 • Oförseglad: Gjuten betong utan någon ytterligare behandling kallas för oförseglad. Det innebär att ytan är naturligt porös och mottaglig för fläckar, särskilt från flytande vätskor som olja.
 • Förseglad: Förseglad betong är behandlad med akrylhartser, penetrerande silikater, epoxier eller uretaner som gör den icke-porös och fläckresistent.
 • Polerad: Betong kan poleras våt eller torr till en glansig yta som aldrig behöver vaxas eller behandlas på nytt. Du kan själv välja hur hög glans du föredrar, och betongen kan fås att se ut som marmor, granit eller andra polerade stenmaterial.
 • Betsad: Om grått inte är din favoritfärg finns det betongbets i ett brett utbud av färger för att färga nygjuten eller äldre betong. Färgerna penetrerar betongen och är permanenta. Betongen kan sedan förseglas eller lämnas oförseglad.
 • Stämplad: Kallas också för präglad eller texturerad betong. Stämplad betong kan likna sten, tegel eller till och med trä. Betongen är vanligen betsad och kan lämnas oförseglad eller förseglad för att göra den mer hållbar.
 • Målad: Även om det är lätt att betsa betong är det svårare att skapa en hållbar yta med olje- eller latexbaserad färg. Om ytan har polerats eller förseglats kommer färgen inte fästa korrekt vilket resulterar i att den flagnar av.

Rengöring av oförseglade betonggolv eller betong utomhus

Även om betong är lättskött så ser garagegolv, trottoarer och uteplatser bättre ut efter att ha blivit rengjorda. Börja med att ta bort allt som står på betongen. Borsta bort skräp och smuts med en kvast med hårda borst eller använd en grovdammsugare.

Nu är det dags att ta itu med fläckarna på betongen:

 • Fettfläckar: Strö ut ett lager majsstärkelse eller torr kattsand över fläckarna. Låt ligga under tre dagar för att absorbera fettfläckarna. Det tar så lång tid eftersom oförseglad betong är porös och fettfläckarna sjunker väldigt djupt in i materialet. Sug sedan upp stärkelsen eller kattsanden och upprepa vid behov.
 • Fläckar från mat eller dryck: Blanda två teskedar diskmedel med en liter vatten. Sprid ut blandningen med en hård borste och skrubba noga. Om fläcken är oljig kan du hälla på diskmedlet direkt på fläcken och skrubba. Skölj sedan noga med rent vatten.
 • Däckmärken: Blöt först området och sprid ut ett avfettningsmedel över fläckarna. Låt medlet verka minst fyra timmar och skrubba sedan med en hård borste. Skölj noga.
 • Rostfläckar: Om fläckarna ligger på ytan kan du hälla ättiksprit på fläckarna och låta verka minst 30 minuter, för att sedan skrubba med en hård borste och skölja av. Om fläckarna är stora och mörka behöver du använda en rostborttagare som innehåller oxalsyra.
 • Mögelfläckar: Ta på dig gummihandskar och blanda två matskedar pulvertvättmedel, två matskedar trinatriumfosfat och en liter vatten. Skrubba fläckarna med en hård borste och skölj noga. Om mögelfläckarna är mycket framträdande kan du i stället använda en blandning av klorin och vatten. Blanda 2,5 dl klorin per 4 liter vatten och skrubba sedan området med en hård borste och skölj noga. OBS: Blanda inte klorin med andra rengöringsmedel och skydda buskar och gräs från blandningen. Ta på dig skyddande kläder och använd endast rengöringen i ett välventilerat utrymme.

organicfrog953