March 06 2019 0Comment

4ställen du glömmer att städa

Spread the love

När man går in ett rum är det vanligen enkelt att se vad som behöver städas. Det kanske finns en hög smutstvätt som bara väntar på att läggas i tvättmaskinen, eller så kanske diskhon i köket är fylld av smutsiga tallrikar, glas och kastruller. 

Men brukar du glömma bort resten av rummet när det mest uppenbara är bortstädat? Ta en titt på fyra ställen du kanske glömmer att städa.

Under möbler

När man tittar under en säng eller soffa finns det oftast en del dammtussar där, som enkelt kan avlägsnas med en dammsugare eller mopp. Men glömmer du inte att kika under själva möbeln? Du kanske blir chockad över vad som fastnat på sängramar, under fåtöljer och stolar eller under bordet.

Använd en dammsugare eller en dammvippa för att ta bort spindelnät och ägg, damm och smuts minst två gånger om året.

Väggar och golvlister

Damm och smuts kan fastna på såväl vertikala som horisontella ytor. Dra isär gardinerna eller dra upp persiennerna och tänd alla lampor så kommer du förmodligen att bli överraskad över hur dammiga dina väggar faktiskt är. Om du har texturerade tapeter kan de dessutom samla ännu mer damm.

Börja högst upp på väggen och arbeta dig nedåt med en dammvippa som drar åt sig dammet. Avsluta med att avlägsna eventuella områden du missat och rengör även strömbrytare och dörrhandtag.

Avsluta rengöringen av dina väggar genom att även ta en titt på golvlisterna. Otroligt mycket damm kan samlas där trots att listerna är smala. I rum som kök och badrum som är fuktigare kommer du förmodligen att behöva torka av golvlisterna med en fuktig trasa eftersom fukten har omvandlat dammet till smuts som fastnar på ytorna.

Ovanpå skåp, dörrar och ramar

Passa på att titta upp när du städar. Du kanske kommer att se mer smuts och damm än du räknat med. Det är lätt att glömma bort de områden som ligger utom vårt synfält. Se därför till att rutinmässigt rengöra ovanpå dörrkarmar, köksskåp och övriga skåp, ramar och i takhörnen.

Medan du är där uppe kan du också passa på att kontrollera taklampor och takfläktar. En dammvippa med utdragbart handtag är det bästa redskapet för att fånga upp damm och spindelnät. Om du inte har någon sådan kan du använda en ren mikrofibertrasa som du sätter fast på ett kvast- eller mopphandtag med ett gummiband.

Luftfilter och ventiler

Om ditt hem har centralvärme eller luftkonditionering finns det ett kanalsystem som ansluter systemet till boytan. Den uppvärmda eller nedkylda luften strömmar ut genom ventiler och återvänder sedan till luftbehandlingssystemet.

Om luften som återvänder till systemet inte är filtrerad för att fånga upp damm och pollenpartiklar kommer de helt enkelt strömma ut i bostadsutrymmet igen. Det finns många typerav filter, från riktigt dyra HEPA-filter till billigare meshfilter. Oavsett vilken typ du använder måste de bytas eller rengöras för att fungera effektivt. Medan du rengör filtret kan du också ta dig tiden att rengöra ventilgallret. Då kommer du att kunna andas lättare och minska mängden damm i ditt hem.

organicfrog953