February 06 2019 0Comment

20 överraskande användningsområden för olivolja i hemmet

Spread the love

Nästan alla som lagar och äter mat känner till variationen, smaken och hälsofördelarna med olivolja. Men visste du att olivolja har ett nästan oändligt antal användningsområden i hemmet för att fixa gnisslande dörrar, förhindra att träprodukter spricker och till och med förbättra din skönhetsrutin?

Du behöver inte använda den dyraste olivoljan, utan satsa i stället på ett billigt märke för användning i hemmet. För att göra den ännu mer användbar kan du förvara lite olja i en vanlig sprayflaska eller en återanvändningsbar sprayflaska som finns i köksbutiker.

I köket

Eftersom olivolja vanligen förvaras i köket ska vi börja där och se vad den kan användas till utöver att steka i.

Skydda skärbrädor av trä, salladsskålar och redskap

Efter att ha handdiskat köksredskap av trä kan du smörja in dem med ett rejält lager olivolja för att behandla träet och förhindra sprickor och missfärgningar. Låt oljan sitta kvar på träet cirka fem minuter, och torka sedan av med en mjuk trasa.

Förhindra fastklibbning

När du ska laga mat kan du ha lite olivolja på mått och skedar för att förhindra att ingredienser som honung, jordnötssmör ochsenapklibbar fast.

Putsa rostfritt stål

Ha lite olivolja på en mjuk trasa och gnugga in den i diskbänken, vasken, kastruller och annan köksutrustning i rostfritt stål för att förhindra strimmor, vattenfläckar, missfärgningar och korrosion. Avsluta med att putsa med en mjuk trasa

Fördröjmissfärgningar

Olivolja kan inte förhindra att silver missfärgas, men oljan kommer att se till så silvret förblir blänkande under en längre tid. Bara några få droppar olja på en mjuk trasa som gnuggas över polerat silver kommer att sakta ned oxideringsprocessen som missfärgar silvret.

Ta bort klibbiga etiketter

Blöt pappersetiketter med en droppe eller mer av olivolja och vänta minst 15 minuter. Etiketten kommer att vara enkel att ta bort, och plast-, glas- eller träprodukten kan sedan handdiskas för att avlägsna eventuella rester.

I sovrummet eller badrummet

Dags att köpa ännu en flaska att ha till hands i badrummet för skönhetsvård och för att ta hand om dina accessoarer.

Se till att dina pärlor förblir glänsande

Pärlor kan bli matta vid kontakt med smink och jord, men många rengöringsprodukter är för starka för den känsliga ytan. Däremot kan du få tillbaka glansen med lite olivolja på en mjuk trasa som gnuggas över varje enskild pärla. Torka dem sedan torra med en mjuk trasa.

Få av åtsittande ringar

Har du en ring som du bara inte kan få av från fingret? Ha på lite olivolja på fingret och använd en mjuk trasa för att få grepp om ringen, så kan du sedan långsamt lirka av den.

Få loss en dragkedja som fastnat

Doppa en bomullstuss i lite olivolja och gnugga den över dragkedjan. Arbeta långsamt och dra försiktigt dragkedjan upp eller ned.

Putsa skor eller stövlar

Återskapa glansen hos lack, gummi och skor av äkta skinn med lite olivolja på en mjuk trasa. Använd inte mocka eller en trasa med ruggad yta! Putsa med en ren trasa.

Skydda rakblad

Rakblad är dyra. För att göra så att den håller längre och förhindra rost kan du torka av torra rakblad med en bomullstuss doppad i olivolja. Låt rakbladen sedan torka innan du använder dem.

Mjuka upp nagelband och återfukta huden

Olivolja är den perfekta naturliga återfuktaren för hårda nagelband och torr hy. Du kan till och med tillsätta lite till ett varmt bad för att mjuka upp huden medan du badar.

Kontrollera frissigt hår

Kamma igenom lite olivolja för att tämja flygigt hår. Du kan också gnugga lite i händerna och dra genom håret för att kontrollera frissighet.

organicfrog953